Ce este search engine marketing –ul?
October 11, 2012
Cum creez un banner – crearea si marketing-ul de media
October 28, 2012

Desi pare aiurea, pixul si hartia reprezinta instrumente importante pentru orice webdesigner. Proiectarea paginilor web incepe pe hartie.

DesignMotivele sunt mai multe. desigur, prima tentatie este sa deschidem notepad si photoshop, si sa incepem sa aruncam in pagina tot ceea ce nimerim: poze, texte, tabele, link-uri si asa mai departe. Inevitabil vom obtine o varza, leguma foarte des intalnita pe paginile internet facute de amatori. Scopul nostru este sa impresionam cat mai multi dintre vizitatorii paginii noastre. Iar daca avem o pagina cu o structura neclara, cu cinci sute de sectiuni, de casute, de rubricute si de imagini pe prima pagina, atunci multi vizitatori vor fi debusolati.

Un alt motiv este ca pe hartie este usor sa faci modificari si ajustari; in photoshop, insa, orice ajustare sau modificare cere timp si munca. Asa ca ia o foaie de hartie, deseneaza un dreptunghi (ecranul) si incepe sa delimitezi pe el zonele si sectiunile pe care le va avea pagina ta. Desigur, nu vei crea o opera de arta, ci doar o schita a paginii, care sa te ajute sa o organizezi mai bine.

Nu uita sa creezi schite pentru fiecare pagina cu un design diferit. Pagina nu va ramane batuta in cuie in varianta de pe hartie; o pagina web in procesul designului este ca un organism viu care evolueaza permanent. tot inainte de a te apuca de lucru, pune-ti in ordine si ideile legate de continut. dupa cum stim, continutul este mult mai important decat forma.

Un alt aspect care trebuie discutat cand vine vorba de design este cel al surselor de inspiratie. trebuie sa fim realisti: nimeni nu reinventeaza roata. Tot ceea ce apare nou in materie de design (sau in orice alt domeniu, de la pictura la descoperiri stiintifice) are la baza surse de inspiratie. Desigur, acesta este un subiect controversat si trebuie tratat cu atentie. pentru ca multi webdesigneri mai amatori sau mai profesionisti cad in capcana copierii de site-uri (si, eventual, ajung pe pirated-sites.com). Copierea design-ului unui alt site este cel mai jenant lucru pe care il poti face. In plus, de multe ori un design copiat nu se potriveste cu continutul site-ului tau, iar rezultatul este nesatisfacator.

Ceea ce poti face, insa, este sa casti ochii la site-uri care iti plac, pentru a prelua cate o idee de grafica, aranjare in pagina, schema de culori, prelucrare grafica, etc. Pornind de la acestea, pagina evolueaza. Desigur, sursele de inspiratie sunt numeroase: pe langa pagini web, poti prelua idei de forma, culoare si design din afise, reclame tv sau print, etc.

Dupa cum se vede, sunt idei destul de generale, care au o contributie destul de redusa la forma definitiva a site-ului. Pornind de la aceste elemente, am trecut la etapa urmatoare: machetarea site-ului in photoshop.