Indreptarea dintilor sau protetica dentara?

Stomatologie

Indreptarea dintilor a fost dintotdeauna o problema care a necesitat solutii precum un aparat dentar. Cand vine vorba de preturi aparate dentare, exista solutii multiple. Un aparat dentar poate avea si pret mare, dar si pret mic, in functie de cine este facut, dar si de calitatea acestuia, insa preturile sunt in general accesibile. Asadar cand vine vorba de preturi aparate dentare, in general un aparat pentru indreptarea dintilor nu este foarte scump, insa un aparat dentar de calitate poate avea un pret ceva mai ridicat, insa accesibil.

Indreptarea dintilor este ideal de realizat cu un aparat dentar cand este vorba de copii sau de adulti tineri, viata cu aparat dentar fiind totusi nu chiar usoara. Pentru persoanele mai in varsta, cel mai bine este sa apeleze la solutii precum protetica dentara.

Protetica dentara reprezinta o parte a stomatologiei foarte importanta care se preocupa de refacerea structurii morfo-functionale a arcadelor dintilor, oprite de bresele edentate. Lucrarile stomatologice inlocuiesc partile lipsa ale danturii prin proteze fixe care se bazeaza pe dintii vecini sau prin proteze mobile. Aceste tratamente includ: proteze mobile/mobilizabile, proteze scheletate/cu sisteme speciale, coroane/punti dentare din materiale speciale, tratamente ocluzale, incrustatii. In general protetica dentara este reprezentata de coroane si punti dentare.

Daca apelati la protetica dentara, medicul stomatolog va va prezenta numeroase variante pentru a alege tratamentul cel mai bun pentru dumneavoastra.

Fiecare individ are o structura osoasa diferita si nu se poate specifica cea mai buna solutie in mod general. Din acest motiv planul tratamentului se face dupa o consultatie stomatologica si o radiografie dentara.

De exemplu coroanele din portelan cu baza de zirconiu sunt tolerate de organism, datorita proprietatilor zirconiului. Acesta nu oxideaza si are culoarea alba, astfel incat sa dea un aspect placut, este deasemenea rezistent, iar prelucrarea lui se face pe computer, astfel incat nu exista erori de fabricare.

Aceste coroane din portelan pe baza de metale sunt cele mai frecvent intalnite la noi in tara deoarece sunt foarte bine acceptate de organism si in plus, pretul este accesibil. Partea metalica este complet acoperita de ceramica, iar pentru a da o culoare individuala, identica cu cei naturali, se va face o pigmentare pana se va obtine rezultatul optim.

Se pot face si doar fatete din ceramica care se realizeaza in laborator, si sunt folosite pentru a remedia problemele de estetica ( malformatii, inchiderea spatiilor dintre dinti etc ) a dintilor din fata.

Partea diferita din aceasta ramura a stomatologiei o reprezinta protezarea pe implante, care poate fi folosita in partea restaurarilor fixe sau mobile, depinzand in mare parte de numarul si topologia implanturilor aplicate.

Protezele scheletate sau acrilice, sunt  indicate la pacientii cu multi dinti lipsa sau cu edentate completa, medicul neavand posibilitatea sa realizeze restaurari fixe.